Hem acabat les formacions a la Casa d’oficis de Ripoll, una vintena  de nois i noies  dels mòduls d’auxiliar de treball social i de manteniment  d’interiors   hi  varen  participar. Vàrem començar amb activitats de coneixença. Alguns i algunes ja es coneixien, altres anaven junts des de petits,  nosaltres érem els nous. Ens varen acollir molt bé, ja podeu imaginar que inicialment era una mica un girigall, primer perque no sabien ben bé què anavem a fer, tot i que els hi vàrem explicar, però tothom parlava, alguns a crits, altres  xiuxiuejant constantment… No obstant tot es va acabar quan van veure  que  no necessitaven ni paper ni boli i que el que havien de fer era travessar  un pantà….

Així durant quatre dies, hem anat  treballant amb aquets nois i noies, temes com la empatia, el respecte a les opinions dels altres, la capacitat d’escoltar-se de veritat,  tot i que aquesta era una “asignatura moooolt difícil” si algú dels implicats  ho està llegint,  ja sabeu perquè ho diem.

El que realment ens dóna la pista de que alguna cosa ha canviat en ells i elles, és saber que fora de les nostres sessions continuaven parlant sobre coses com el lideratge, sobre com resoldre el dilema que els hi havíem plantejat, o buscant solucions a algun problema.

El treball  cooperatiu va ser el fil conductor de totes les sessions, i poc a poc com una ceba, es van anar obrint i així varem poder parlar d’aspectes més personals, d’actituds, de comportaments… Els sorprenia molt que els preguntéssim el seu parer, que ens valoressin a nosaltres, que la seva opinió era important per a nosaltres…. per alguns era fins hi tot incòmode…  varen parlar del seu futur laboral, de les actituds i els conflictes  que es generen en l’àmbit  laboral  i així com  qui no vol la  cosa es van anar obrint i varem poder saber quins eren els seus interessos personals, la seva manera  de veure el món… Tota una experiència  enriquidora per les dues parts.

L‘equip Barabara hem treballat molt, perquè hem volgut adequar cada acció a les seves necessitats i interessos i això ha suposat un fer i refer metodologies,  activitats…  Si ens pregunteu  si hem aconseguit el què ens haviem plantejat, juntament  amb  les tutores de la casa d’oficis, les respostes dels nois i noies al fer la valoració final confirmen  que ho hem aconseguit força, però el que realment ens dóna la pista de que alguna cosa ha canviat en ells i elles, és saber que fora de les nostres sessions ells continuaven parlant sobre coses com el lideratge, sobre com resoldre el dilema que els  hi havíem plantejat, o buscant solucions a algun problema, així sí que podran anar fent camí…  o com deia en Jawad: a fer barabara!!!