La XES ha posat en marxa una campanya per a que les entitats de l’Economia Social i Solidària puguin revisar les dinàmiques masclistes i sexistes que es reprodueixen en la seva organització, que fomenten les desigualtats de gènere per tal de prendre consciència i així poder millorar la participació i la democràcia interna.
Per això la campanya ens anima a fer-nos la pregunta: Les reunions de la nostra entitat són roDONES?
Font: XES
La campanya de la XES, sota el hashtag #aDONAt a les xarxes socials, operativa des del passat mes de febrer compta amb diferents il·lustracions que versen sobre les conclusions de l’eina d’observació de gènere.
Tant els homes com les dones podem tenir les mateixes capacitats de lideratge i de qualificació per a dur a terme una tasca de representació col·lectiva. Tot i així, les dones ocupen molt menys espai públic.
Segons les organitzadores, la campanya, que està tenint molt bona acollida, és un reflex de les necessitats i de la realitat observada per les companyes de la XES per tal d’assegurar que les entitats de l’ESS siguin feministes i a les seves reunions no es reprodueixin les lògiques masclistes que volem desterrar de la nostra activitat professional més quotidiana. Per tant, la campanya vol esdevenir una eina per a analitzar les dinàmiques internes i engegar processos interns de millora.
La campanya compta amb les il·lustracions de diverses professionals que versen sobre diferents temes:
- Sobre la visibilitat i representació a l’esfera pública, il·lustració d’Ana Penyas.
- Sobre les qüestions de gènere i la implicació col·lectiva, il·lustració deNúria Frago.
- Sobre la invisibilització de les tasques reproductives, il·lustració deFlavita Banana.
- Sobre l’apropiació d’idees i l’acaparament de la paraula, il·lustracióde Paulapé.
- Sobre les distraccions constants, una il·lustració d’Emma Gascó.
- Sobre les interrupcions, una il·lustració deFeminista Ilustrada.
Algunes preguntes que les organitzacions es poden fer per a revisar-se:
- Quines persones representen habitualment la vostra organització en públic?
- Reforceu que sempre siguin els mateixes persones les portaveus o intenteu diversificar?
- Heu notat si les dones normalment mostren més reticències per fer-ho o directament s’hi neguen? Com heu reaccionat davant aquesta situació?
- A la vostra organització treballeu les desigualtats de gènere explícitament?
- Existeix alguna comissió o algun protocol sobre algun tema concret relacionat? Qui en forma part si hi ha comissió? Qui elabora aquests documents?
- A la vostra organització totes les tasques estan igualment distribuïdes? En funció de què es distribueixen?
- Alguna vegada has sentit que aportes una idea a la reunió i ningú li dona importància, però uns minuts després la repeteix algun home i tothom l’aplaudeix?
- Alguna vegada has esperat el teu torn de paraula però al final has decidit no expressar-te perquè les intervencions prèvies (normalment fetes per homes) s’han allargat excessivament?
- Heu notat si a les vostres reunions hi ha persones que miren el mòbil just quan parlen d’altres? Us heu fixat si ho fan més sovint quan parlen les dones?
Podeu consultar la campanya completa aquí.
Font: XES