La Fira d’Economia Solidària de Catalunya és un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.

Des de Barabara Educació hem participat per primera vegada en aquesta edició de la FESC on hem pogut gaudir de la companyia i l’experiència de moltes cooperatives que treballen en el territori per fer una economia diferent, social i al servei de les persones. Una experiència que segur que repetirem l’any que bé!

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya d’enguany, en aquest 2016 la FESC arriba a la seva cinquena edició; cinc anys que han servit per compartir amb totes les persones visitants que han passat per la fira un nou model d’economia més sostenible, més just i que posa a les persones al centre de la vida. Durant aquests anys, la fira ha servit també per articular i donar forma a un sector que any rere any s’enforteix, es consolida com a alternativa al capitalisme i és capaç de donar resposta a totes les necessitats del nostre dia a dia.

Enguany la FESC tindrà lloc els propers 21, 22 i 23 d’octubre i tornarà a repetir una vegada més a la Fabra i Coats del barri barceloní de Sant Andreu. Com a novetat per aquesta edició s’ampliarà la superfície destinada a l’àrea d’exposició d’empreses, cooperatives i associacions i es destinarà més espai a aquelles dedicades a la venda directa de productes agroecològics. L’ampliació del recinte també ha de permetre potenciar les activitats i zones d’intercooperació entre expositores, per tal d’afavorir la creació de xarxes sectorials i territorials i el desenvolupament de projectes compartits.

Economia social i territori

Enguany els continguts de la Fira giraran al voltant del tema central, l’economia solidària i el territori, i abordaran les qüestions estratègiques que afecten l’impuls de les economies alternatives. Proposem articular el programa al voltant de quatre eixos:

  • Territori en cooperació, que inclourà projectes i estratègies d’extensió territorial i millora de la participació així com la innovació en la satisfacció de necessitats arreu del país.
  • Recuperar sobiranies, on es tractarà l’economia solidària en sectors estratègics com l’energia, l’aigua, les tecnologies, l’agroecologia i un món rural viu, la inclusió de clàusules socials en la contractació pública o les mobilitzacions contra el TTIP.
  • Creació de mercats socials, on es podran conèixer pràctiques dels àmbits de producció, consum, finances, monedes socials i d’intercooperació.
  • Educació i cultura per a la transformació social, on es conjugarà la reflexió amb mostres d’art i cultura.