No vaig saber dir que no,  és un dels errors més freqüents que identifiquem  tant en l’àmbit personal com en l’àmbit laboral.  Quantes vegades  al pensar en situacions passades, ens hem dit: tant de bo si hagués dit que no  a la feina, al marit, a mi mateixa….

Per què no ens atrevim a dir no? Curiosament els éssers humans  quan som menuts passem per  l‘etapa  del no constant i repetitiu.  Què fa que aquesta  etapa es superi i s’oblidi? Si ens tornem a preguntar Per què no ens atrevim a dir no? La resposta pot ser diversa però sempre anirà acompanyada  de tenir por a… a la resposta, a quedar malament, a que t ‘abandonin, a que no t ‘estimin,  a que et facin fora de la feina, a que et facin el buit. ..

Si pensem en arguments per a dir no:

Dir NO, no és una actitud  egoista necessàriament. Si diem no a un compromís nou ,a una feina nova  estem respectant les  nostres obligacions actuals i de dedicar el temps que cal per fer una bona feina. Dir NO ens pot permetre descobrir coses noves, ens donarà temps per dedicar-nos a altres interessos,  també  obre la porta per a que altres persones puguin ocupar-se’n i els hi pot representar una oportunitat. Dir No es dir-nos a nosaltres mateixos que SI , es prioritzar-nos i respectar-nos.

Però quan hem de dir NO?

No és fàcil de vegades estem pensant dir no i el nostre cervell actua pel seu compte i diu el contrari.  Cal ser una mica estratègiques, concentrar-nos  en el que suposa la decisió, fora el sentiments de culpabilitat, i sempre sempre , si és possible, consultar-ho amb el coixí!!..Donar-nos temps sempre ajuda a prendre bones decisions.

I com direm NO?

Procurem evitar la frase de moda: quina part del NO no has entès?? Per una sèrie televisiva pot ser divertida, per a la vida real no.

NO es una paraula molt forta, però no se li ha de tenir por. Siguem breus, respectuoses, assertives, directes ,honestes i justificacions les justes i raonades…. i respirem fons al donar mitja volta.