Amb motiu de la reivindicació del 8 de març, proposem la visualització del documental “De què es queixen les dones?”. Dirigit per la Laia Mestre i la Mireia Pigrau i produït per “Sense Ficció”, el documental ens planteja la pregunta: “Vivim en una igualtat real?”. A través d’aquesta pregunta ens mostra diferents situacions de discriminació que vivim les dones amb xifres objectives i a través de casos particulars.
Analitza la situació actual de les dones en diferents àmbits; al món de l’esport, amb “les clàusules anti-embaraç” i com la “llei de l’esport” deixa fora a les dones de la carrera professional esportiva. També posa en el punt de mira l’anomenada “taxa rosa” dels productes d’higiene, per comprovar si les dones continuen pagant més que els homes, i a la indústria del mercat de bellesa dirigida a les dones, i com influeixen els medis de comunicació en la pressió estètica del cos.
En el cos propi de les dones patim la cara mes crua de la violència masclista, el documental acompanya a una dona pels carres a la nit i el seu sentiment d’inseguretat, o el percentatge de dones assassinades víctimes de la violència masclista.
Així mateix, analitza “el sostre de vidre a la feina”: on són les dones en les cúpules de poder, càrrecs directius, en el poder judicial i en els consells d’administració?, i com la bretxa salarial continua existint.
La mateixa pregunta es fan un grup de estudiants de batxillerat al revisar uns llibres de text, on estan les dones a la història? On estan les dones a la cultura?. Des de l’òptica de la educació, podem observar com influeixen la pressió dels rols de gènere entre els i les més petites a través de la publicitat, contes, joguines…
Deixem el enllaç amb el documental complet. Vosaltres podeu extraure les vostres conclusions.