La taxa d’atur al tercer trimestre del 2013 es situava en el 22,84% a Catalunya , un punt menys que en el trimestre anterior, amb un total de 840.500 aturats, segons l’EPA.
Per sexe, la taxa d’atur dels homes se situa en el 23,43% de la població activa, mentre que la taxa d’atur femenina se situa en el 22,18%. La població ocupada augmenta en 52.300 persones respecte al trimestre anterior, encara que disminueix en 44.800 persones respecte al tercer trimestre de 2012.
Pel que fa a l’atur, la població desocupada ha estat de 840,5 milers de persones, xifra que es manté i una taxa d’atur del 22,84%. Per sexe, en el cas dels homes la taxa és d’un 23,43%, mentre que per a les dones és d’un 22,18%.
Per grups d’edat, la taxa d’atur més elevada ha estat la de 16 a 24 anys (46,99%).
A Espanya, la taxa d’activitat ha estat d’un 59,59%, la d’ocupació d’un 44,11% i la d’atur se situa en el 25,98%.
La situació de Catalunya respecte les dades referents a l’atur de la gent jove demostren una necessitat de canvi en paradigma educatiu superior només basat en l’adquisició de coneixements per fomentar aquelles competències socials que permetin desenvolupar la capacitat d’emprenedoria, de decisió, de negociació, de lideratge, etc. Per tal d’aconseguir trobar noves vies d’accés al mercat laboral tant de forma aliena com pròpia.
VIDEO. España sufre un gran desajuste entre al formación académica y el mercado laboral http://www.lasexta.comAixí mateix el desconeixement de les lleis, de la normativa laboral, etc. D’aquells joves i/o adults amb una baixa experiència laboral, també fomenta l’acceptació de contractació precària, de desconeixement dels deures i obligacions tant del treballador/a com de l’empresari/a, del desconeixement de l’existència dels drets sindicals i de les seves connotacions, de la manca de recursos davant de determinades situacions contractuals, etc. Així Barabara Educació amb el seuProjecte EduComJove vol incidir a través de l’assessorament laboral i l’orientació professional en aquest marc, per poder garantir uns coneixements i unes capacitats laborals que afavoreixin als joves i les joves en situacions en les que haurien d’adreçar-se a assessors externs d’elevat cost, tals com assessors laborals, i poder garantir doncs l’accés a aquest servei a totes les persones sense tenir en consideració la seva capacitat adquisitiva.