El passat dijous vam impartir la formació “La diversitat LGTBI a Nou Barris: del discurs al dia a dia” al Centre Cívic Can Basté, per encàrrec del Districte de Nou Barris. Van sorgir reflexions molt interessants que volem compartir amb vosaltres en aquest breu resum de la sessió.

La formació va tenir molt bona acollida, amb més d’una vintena de persones assistents, que van escoltar atentes la nostra companya Anna Duch i que van tenir molta participació.

 

Es va parlar dels eixos de la interseccionalitat i vam reflexionar plegades sobre els nostres privilegis i les nostres opressions, reparant en la importància de ser conscients i conseqüents amb els nostres privilegis per deixar-los anar, i de les nostres opressions per organitzar-nos i lluitar-hi.

 

 

Després, l’Anna es va centrar més en la diversitat LGTBIQ+, on va explicar coses molt interessants, i plantejant-la com un moviment en constant reflexió i lluita. Sorgiren debats molt adients i que ens feren pensar: “quan pertoca utilitzar sexe o gènere en els diferents conceptes?” “LGTBIQ+ o LGTBIA?”, “quines diferències hi ha entre una persona bisexual i una pansexual?”… (entre d’altres).

 

 

Posteriorment, l’Anna ens va parlar des del punt de vista legislatiu, i com no, de la nova llei trans. Al ser una llei tan nova, tothom tenia (i tenim) molts dubtes i curiositats. L’Anna en va explicar diverses parts que són força interessants, en referència al Protocol LGTBI que s’haurà d’incloure a les empreses en el termini màxim d’un any, de la filiació en parelles lèsbiques que són mares, de la conciliació que ha de tenir en compte la empresa per a persones que passen per una transició de sexe i, per descomptat, de la normativa en referència a les persones trans i la lliure determinació de gènere, sense passar per proves mèdiques i garantint l’accés al tractament farmacològic.

Aquest és tot un tema, si voleu més informació podeu trobar aquí [enllaç]

Finalment, la sessió es va tancar amb una taula rodona, on hi van participar:

  • José Martínez de la llibreria Acció Perifèrica
  • Irene Lameiro de la Biblioteca de Nou Barris
  • Salva Salar del PIJ Nou Barris

 

Va ser una part molt i molt interessant, totes tres ens van explicar quins recursos i activitats porten a terme a les seves entitats i equipaments a Nou Barris, i de debò que aquesta gent no para!

La Irene ens va explicar l’àmplia col·lecció de lectures LGTBI que tenen a la Biblioteca de Nou Barris, des de novel·la, còmic, assaig a lectures infantils. També ens va explicar que fan un munt d’activitats com exposicions, presentacions de llibres o, fins i tot, una experiència immersiva on les persones són el llibres i t’expliquen les seves històries.

Li Salva, per la seva part, ens va explicar les activitats i accions vinculades a LGTBI que fan al PIJ Nou Barris, on ofereixen assessorament, recolzament i ajuda a les joves. També ens va explicar que a part dels serveis que ofereixen, també faciliten un espai segur, on les joves poden anar a l’hora del pati, una estona que pot ser crucial per a una persona que estigui patint algun tipus d’assetjament o pressió per raons d’expressió, identitat o orientació sexual.

Per últim, en Jose ens va parlar de la llibreria Acció Perifèrica, una llibreria situada a Nou Barris, especialitzada en LGTBI i molt canyera. Un espai que sense dubte cal visitar. A més, el Jose no para i està a tot arreu fent una gran feina de sensibilització i activisme. Tant ell com li Salva formen part de la Taula LGTBI del districte de Nou Barris.

Tot va seguir amb una conversa fluida amb les persones assistents i la Irene, el Jose, li Salva i l’Anna. Es van tocar molts temes com l’educació, referents per als joves, recursos, entitats a Nou Barris i molt més.

Tot plegat, van ser dues hores molt profitoses i es va generar un ambient molt càlid. Moltes gràcies a totes les que vinguéreu, i moltíssimes gràcies a les tres persones que vau venir a compartir amb nosaltres a la taula rodona.

La sessió es va tancar amb un poema del Bruno Cimiano, del llibre Por si se te olvida: memorias y desmemorias trans*, que va portar la Irene i que va llegir com colofó inesperat, no podria haver hagut millor final. Us el compartim i tanquem aquest article de la mateixa manera.

Ens veiem a les aules i als carrers!

 

Una ley no es nada – Bruno Cimiano

Una ley no es nada.
Nada.
Al lado de todo lo que nos habéis robado.

Una ley no es nada

Quizás no hacía falta
que mostrarais tan a la cara
y tan descarado

que no somos personas,
que no partimos del respeto,
que no tenéis corazón, y que no habrá justicia
si seguimos en vuestras manos.

Quizás no hacía falta.
O quizás sí, sí que la hacía.

Una ley no es nada,
creednos.
Nada.

Seguiremos resistiendo
y en el camino nos iremos encontrando.
Politización y memoria,
compañexs:

Ni perdonaremos ni olvidamos.

Demostrasteis
que odiáis cada pequeño esbozo
de belleza, de magia y de vida.

De la belleza que representamos.
De la magia que somos.
De la vida que despertamos.

Una ley no es nada.
Nada.

Pero es que hoy…
hoy,
una ley lo fue todo.